« Back

VІІ Международен научно-практически семинар по превод за студенти русисти "Обучение по преводаческо майсторство"

От 10 до 12 ноември 2017 година Пловдивският университет ще бъде домакин на
VІІ Международен научно-практически семинар по превод за студенти русисти
"Обучение по преводаческо майсторство".


Семинарът  е съвместен проект на Пловдивския университет и фонд "Руски мир" и се организира от Центъра за руски език и култура със съдействието на Катедрата по руска филология и подкрепата на Областна управа - Пловдив, ОИ "Старинен Пловдив", Националната мрежа на преподавателите по руски език и култура.
Медиен партньор на проекта е Национално издателство "АзБуки".
Тази година участници в традиционния за пловдивския руски център семинар са 58 студенти русисти от 12 университета на 8 страни - България, Италия, Полша, Сърбия, Гърция, Турция, Грузия и Русия. За първи път в Пловдив гостуват студенти българисти от Московски държавен университет "М. В. Ломоносов".
Гост-лектори са проф. дфн Валерий Ефремов от Санкт Петербург, проф. дфн Григорий Токарев от Тула и Оксана Беженар от Милано. Водещи на практическия превод ще бъдат Марианна Конова, Софийски университет и Илонка Георгиева - Пловдивски университет.
Модератор на кръгла маса "Переводчиками не рождаются - ими становятся" е доц. д-р Юлиана Чакърова, завеждащ Катедра "Руска филология" и ръководител на  магистърските програми по "Превод и интеркултурна комуникация" и "Превод за европейските институти".

Тържественото откриване на семинара ще се състои на 10 ноември 2017 година от 10.45 ч. в 4 аудитория на Ректората.

 

Програма